Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο ενημέρωσης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΦΙΛΟΔΗΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ



Ταχ. Δ/νση: 223 00 - Λεωνίδιο.
Email: filodimipolites@gmail.com
05/02/2020


Δ ε λ τ ί ο   Ε ν η μ έ ρ ω σ η ς 

Στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, κληθήκαμε, αγαπητοί συμπολίτες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ν’ αποφασίσουμε και για το 12ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «περί της παροχής γνώμης επί της υπ’ αριθμ. 46/2019 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε) του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου».

Τα μέλη της παράταξής μας, έχοντας υπόψη

α) το 06/09-01-2020 «Αποστολή σχεδίου καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής έτους 2020 προς γνώση σας και παροχή γνώμης» έγγραφο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου προς τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

β) την 46/2019 απόφαση της Ε.Ε του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, με θέμα «Διαμόρφωση εισήγησης τιμολογιακής πολιτικής έτους 2020 προς το Δ.Σ» και

γ) την παρουσίαση (αρχές Νοεμβρίου 2019) της εθνικής πολιτικής για την διαχείριση των απορριμμάτων του Πρωθυπουργού στην Βουλή των Ελλήνων,

τοποθετηθήκαμε ως ακολούθως: 

«Στις αρχές Νοεμβρίου 2019 ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την γενική πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι η διαχείριση θα γίνεται με βάση 5 άξονες, τους οποίους ανέλυσε. Αναφέρθηκε όμως ιδιαίτερα και στο πρόβλημα της Πελοποννήσου. Είπε λοιπόν και τα εξής: "Το έργο ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου υπολογίζονται σε 270.000 τόνους ανά έτος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπεται στη σύμβαση να δέχονται οι νέες εγκαταστάσεις είναι 150.000 τόνοι, αλλά με νεώτερη συμβολαιογραφική πράξη αυτή μειώθηκε στους 100.000 τόνους. Υπάρχουν, συνεπώς, σοβαρότατα περιθώρια ανακύκλωσης και ξεχωριστής διαλογής των βιοαποβλήτων. Η τιμή εισόδου στις εγκαταστάσεις θα είναι 80,5 ευρώ ο τόνος συν φ.π.α".  

Έχοντας, λοιπόν, την πεποίθηση ότι οι πολίτες της Νότιας Κυνουρίας με την ευθύνη που τους διακρίνει αλλά και μη έχοντας άλλη επιλογή (αφού δεν ευδοκίμησε το σχέδιο της συνεργασίας των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας στην περίοδο 2011-2014, διότι επενέβη το κράτος και παραχώρησε την οργάνωση της διαχείρισης στην Περιφέρεια), δέχονται να παραδίδονται τα απορρίμματά μας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με βάση την ΣΔΙΤ, στην περιοχή του Δήμου, χωρίς να πληρώνουμε παραπάνω από όσα πληρώνουμε σήμερα για την συλλογή και την αποκομιδή τους και με δεδομένο ότι με τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί τα απορρίμματα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας θα στοιχίζουν από το 2021 και μετά στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της περιοχής περί τα 110 ευρώ ο τόνος (συμπεριλαμβανόμενης της περιβαλλοντικής εισφοράς / 10 ευρώ ανά τόνο για το 1ο έτος, 15 ευρώ ανά τόνο για το 2ο έτος, μέχρι 35 ευρώ ανά τόνο) και επειδή ως δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουμε να ενεργούμε για λογαριασμό τους, δεν αποδεχόμαστε το σχέδιο των επιβαλλόμενων εισφορών για το έτος 2020 όπως συντάχθηκε από την Ε.Ε του ΦΟΔΣΑ και μας προτείνεται, ούτε βέβαια το σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής για το ίδιο έτος, με το οποίο η χρέωση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ προτείνεται να καθοριστεί στο ίδιο ύψος με την καθορισθείσα τιμή εισόδου στις μονάδες που προβλέπονται στις σχετικές συμβάσεις εκτέλεσης του έργου για τα έτη 1-2 της σύμβασης, δηλαδή 69,1 ευρώ συν φ.π.α 24% ανά τόνο απορριμμάτων που παραδίδονται στις πύλες εισόδου 3ΜΕΑ και 2ΣΜΑ = 85,68 ευρώ ανά τόνο.

Τονίζουμε ότι θα αποδεχόμασταν την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου αν οι σχετικοί υπολογισμοί για την εισφορά μας του 2020, την τιμολογιακή πολιτική του ιδίου έτους και την χρέωσή μας για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης των απορριμμάτων μας μέσω ΣΔΙΤ είχαν αφετηρία τα 50 ευρώ ανά τόνο (συμπεριλαμβανομένου του φ.π.α)».


Γιάννης Μαρνέρης (Δ.Σ).


author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.