Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Να μάθουμε πρώτα ν'ακούμε....


"Κε Λυσίκατε,

στην εκδήλωση στην Φάμπρικα σχετικά με τον τουρισμό στην περιοχή μας και την αναρρίχηση (εκδήλωση στην οποία παρατηρήθηκε πολύ μικρή συμμετοχή κόσμου και νομίζω πως αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους), θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
  • Πρωτίστως αναφέρατε σε τοποθέτησή σας, πως η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας έχει "έρθει" τα τελευταία 4-5 χρόνια.
Ερώτημα: Όλοι δηλαδή οι προηγούμενοι δήμαρχοι κατά την θητεία τους δεν προσέφεραν τίποτε στον τουρισμό και η περιοχή μας ζούσε "τουριστικό μεσαίωνα";

Νομίζω πως ο κάθε δήμαρχος που έχει περάσει από αυτόν τον τόπο έχει προσφέρει με τον τρόπο του στον τουρισμό, σύμφωνα με τον χρόνο της θητείας του, τα μέσα προβολής της κάθε εποχής που είχε στην διάθεσή του, αλλά και τις υποδομές διαμονής & εστίασης που οι επιχειρηματίες της περιοχής μας με ιδίους πόρους είχαν πραγματοποιήσει, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει έναν, από κάθε άποψη, ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό.

Να αναφέρω απλά πως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας έχουν λειτουργήσει ήδη πριν από το 2008! Άρα κάτι θα ήξεραν όλοι αυτοί που επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ στον τουρισμό πολλά χρόνια πριν.
  • Απαξιώσατε πλήρως την αναφορά μου στην εκδήλωση (λέγοντας πως δεν χρειάζεται γιατί και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας δεν έχει!), ως προς την μη ύπαρξη τουριστικής πληροφορίας μέσω των λεγόμενων επανδρωμένων κέντρων πληροφοριών τουριστών με καταρτισμένο πολύγλωσσο προσωπικό ή ακόμα και των τεχνολογικά εξελιγμένων info-kiosk, αλλά και έλλειψη από πλευράς του δήμου ενός πολύ απλού ενημερωτικού υλικού όπως είναι ένας χάρτης τσέπης των πόλεών μας (Λεωνίδιο, Τυρός & Κοσμάς τουλάχιστον σε δύο γλώσσες) με πληροφορίες για αξιοθέατα της περιοχής μας, καταλύματα, χώρους εστίασης και άλλα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν και στα καταστήματα της κάθε περιοχής.
Ερώτημα: Ποια η χρήση της κατασκευής απέναντι από το πρατήριο υγρών καυσίμων του κ. Τροχάνη, με την οποία κατά τη γνώμη μου εντελώς αδιάφορα και εν μέρει ημιτελώς και ακαλαίσθητα έγινε αυτή χωρίς κανένα καθημερινό πρακτικό όφελος, σε ένα τόσο κεντρικό σημείο του Λεωνιδίου και μάλιστα με υπέρβαση ορίου ύψους της κατασκευής μπροστά από ένα διατηρητέο κτίριο όπως είναι ο Πύργος Πολυτίμου;
Ευτυχώς που η Panjika έχει εκδώσει μόνη της τον έντυπο οδηγό αναρρίχησης 
(έντυπο που είναι πλήρως ενημερωμένο και αποτελεί το απόλυτο βοήθημα κάθε αναρριχητή που επισκέπτεται την περιοχή μας) ώστε να παρέχονται σε ένα επισκέπτη, σε αυτή την περίπτωση θεματικού τουρισμού, τα αυτονόητα.
Βέβαια ο κ. Βασιλειάδης έπειτα, ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως ήδη ως σύλλογος έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την έκδοση τέτοιου εντύπου.
Επίσης ο κ. Δολιανίτης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεωνιδίου, ανέφερε την δημιουργία apps σε σχέση με την εξυπηρέτηση του επισκέπτη στο Δήμο μας, όπως και ο κ.Τρανάς ανέφερε την δημιουργία τουριστικής ιστοσελίδας με την έγκριση του ΕΟΤ στον δήμο μας, αναφορές καθ’ όλα χρήσιμες, σύγχρονες τεχνολογικά και αναγκαίες, για τις οποίες όμως ως δήμαρχος δεν πήρατε θέση ή δείξατε άγνοια.
  • Ως προς το Φεστιβάλ Αναρρίχησης γνωρίζω πως στην οικονομική επιτροπή της 30/9/19 στην οποία είμαι τακτικό μέλος, πως κατά πλειοψηφία αποφασίσατε την μείωση του ΚΑΕ Φεστιβάλ Αναρρίχησης 2019 κατά 10.000€ και την ισόποση ενίσχυση ΚΑΕ Υπηρεσίες Συντήρησης  Διαδρομών Αναρριχητικού Πάρκου Δ.Κ. Λεωνιδίου, θέμα στο οποίο εμείς διαφωνήσαμε με την μείωση αυτή.
Ερώτημα: Δεν θα γίνει τελικά το "Φεστιβάλ Αναρρίχησης 2019";
Γιατί δεν στρέφεστε ως διοργανωτής, στους φορείς του δήμου μας, στους συλλόγους, σε επιχειρήσεις, στην Panjika, κάνοντας μια ανοικτή πρόσκληση εθελοντικής κοινωνικής ευθύνης, ώστε αυτός ο θεσμός που ξεκινά από το 2013 ως συνάντηση-φεστιβάλ και μετεξελίχθηκε σε Φεστιβάλ Αναρρίχησης, να μην σταματήσει ξαφνικά αλλά να πραγματοποιηθεί έστω και με άλλο πιο ταπεινό και φιλόξενο ύφος, χωρίς μεγαλομανία, φουσκωμένα έξοδα και σίγουρα σε άλλη ημερομηνία μιας και αυτή που επιλέγετε πάντα είναι η περίοδος εργασιακής άδειας πολλών Ευρωπαίων που εκείνο το διάστημα έτσι κι αλλιώς θα έρχονταν διακοπές; 
  • Σχετικά με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, έννοιες αλληλένδετες, προτείνω την αλλαγή ύφους του Μελιτζάζ (Φεστιβάλ που φέτος έδειξε την φυσική του φθορά στον χρόνο πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά), ως προς τα μουσικά σχήματα που φιλοξενούνται κυρίως και αποτελούν το αναπόσπαστο κομμάτι διασκέδασης αυτής της προσπάθειας, όπως και στην σωστή του χρηματοδότηση, για να μην παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμής υπηρεσιών ακόμα και σήμερα ένα και πλέον χρόνο μετά για το Μελιτζάζ του 2018!
Ερώτημα: Γιατί μια φορά δεν αφιερώνουμε αυτό το φεστιβάλ μόνο στην πολυποίκιλη ελληνική μουσική, η οποία μπορεί να γεμίσει του δρόμους του Λεωνιδίου με νότες από δημοτικό, λαϊκό, έντεχνο αλλά και σύγχρονο τραγούδι;

Θα ήθελα τέλος να σας καταστήσω δημοσίως σαφές, πως από μέρους δεν τρέφω κάποια εμπάθεια προς το πρόσωπο σας (η δική σας αντίδραση όμως χθες, όπως και στο πρώτο Δ.Σ., μου έδειξε ενδεχομένως αυτό για εσάς προς το πρόσωπό μου, θα ήθελα αν κάνω λάθος έμπρακτα να το διαψεύσετε). Σέβομαι στο πρόσωπό σας τον θεσμό του δημάρχου, αλλά οφείλω να υπηρετώ κι εγώ τους συμπολίτες μου ως δημοτικός σύμβουλος, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ακούγοντας καθημερινά παρατηρήσεις, παράπονα, ιδέες και σκέψεις των ανθρώπων που αποτελούν την μικρή μας κοινωνία, προσπαθώντας πάντα στο μέτρο του δυνατού να εξωτερικεύσω λεκτικά αυτά που πολλές φορές είναι αυτονόητα και "υπόκωφα" ψιθυρίζονται.

Σημείωση: Εννοείται ότι κάποια από τα ανωτέρω ερωτήματα θα τεθούν ως θέματα προς συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο".


Αργυράκη Ηλ. Μαρία

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νότιας Κυνουρίας
author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.