Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Οι προτεραιότητες για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

"Φιλόδημοι Πολίτες"

                                                              

Ταχ. Δ/νση: 223 00 - Λεωνίδιο.
Τηλέφωνο: 6979685948 (Ι. Μαρνέρης).
Email: filodimipolites@gmail.com. 30 Απριλίου 2020

Θέμα: Οι προτεραιότητες για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μίλησε για την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης σε ένα σύγχρονο αποκεντρωμένο Κράτος και τον ρόλο της ΚΕΔΕ και της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης λόγω του covid-19.

Μιλώντας στο epoli.gr ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε:

«Η Αυτοδιοίκηση ωριμάζει, περνά σε μία νέα εποχή, με νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες και τούτο γιατί είναι απαίτηση της Κοινωνίας. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι μία νέα Αυτοδιοίκηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με άποψη και ευθύνη για την πρωτοβάθμια υγεία και παιδεία, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες ανάμεσα σε αυτήν και τους άλλους βαθμούς εξουσίας».

Οι επτά αρμοδιότητες που όπως είπε πρέπει να έχουν οι Δήμοι είναι:
  1. Οικονομική αυτοτέλεια. Να γνωρίζουν οι πολίτες πού πάνε τα χρήματά τους.
  2. Διακριτός ρόλος στο νέο ΕΣΠΑ. Να αποφασίζουμε εμείς για τα έργα και τις παρεμβάσεις στις περιοχές μας.
  3. Κατάργηση των περιττών ελέγχων και επιτάχυνση αυτών που θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να διατηρηθούν.
  4. Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τη σημερινή τους μορφή και καταμερισμός των αρμοδιοτήτων τους στον Α’ και Β’ Βαθμό.
  5. Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών από την αρχή. Διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μην αναγκαστεί ξανά ο δημότης να έρθει στο Δημαρχείο. Τουλάχιστον όχι για δουλειά ή για να κάνει τον κλητήρα μας.
  6. Σαφής προσανατολισμός σε αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες. Είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι αναπλάσεις, αλλά δε θα κρατήσουν από μόνες τους, τους νέους μας πίσω.
  7. Πλέον, και λόγω των τελευταίων γεγονότων, ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων μετά την κρίση με τον covid-19.»
Ο κ. Παπαστεργίου ανέπτυξε ακόμη την φιλοσοφία του για την λειτουργία της ΚΕΔΕ λέγοντας μεταξύ άλλων: "Να γίνει η ΚΕΔΕ ένα εργαλείο καθημερινής υποστήριξης των Δήμων, και ειδικά των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, που λόγω της υποστελέχωσης, προσπαθούν παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, να μείνουν όρθιοι".

Επισημάνσεις:

Η παράταξη μας στηρίζει τις προτεραιότητες αυτές, οι οποίες όμως δεν αρκούν! Π.χ: Προτεραιότητα για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση είναι και η απόδοση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ σε αυτήν. Προτεραιότητα επίσης για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση είναι το 50% των ΠΕΠ να είναι δικός της πόρος.

Η παράταξη μας αντικρίζει θετικά την φιλοσοφία του Προέδρου της ΚΕΔΕ, η οποία όμως, κρίνεται από μας, ελλιπής! Π.χ: Φιλοσοφία για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση είναι και η στελέχωση της με μόνιμο προσωπικό για όλους ανεξαιρέτως τους τομείς των αρμοδιοτήτων της. Φιλοσοφία για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση είναι και η ισότιμη συμμετοχή της στην διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και στην διαχείριση των περιβαλλοντικών λειτουργιών.


Ιωάννης Η. Μαρνέρης

(Δ.Σ & επικεφαλής της παράταξης).

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.